Според председателя на КНСБ ще се намери и решение за увеличаване на обезщетението за безработица

"Директната помощ към сектор "туризъм" би бил най-добрият подход в създалата се ситуация на криза. От полза ще бъде и модифицираната мярка за новоназначените в летния сезон, така че всички хотелиери да получат подкрепа. От една страна на база на своите обороти спрямо миналата година. И от друга страна, посредством мярката 60/40 заетостта да бъде гарантирана и да бъдат подкрепени заплатите на заетите в тази сфера“. Това коментира в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикатите и бизнесът готвят общ пакет с икономически и социални мерки

По думите му осигуряването на ваучери за пътуване е възможен подход, но не трябва да бъде единствен. „Това ще даде възможност на много български работници да отидат на нашето море, но не съм убеден, че всички ще изберат  да почиват в тези сложни времена. И дори и да почиват, едва ли ще отидат точно на море. Директната подкрепа като грантова схема би била далеч по-работеща, тъй като това са пари, осигурени по оперативна програма или други европейски средства, които биха достигнали директно до хората. От друга страна – една модифицирана мярка 80% от заплатата и осигуровката на всички новоназначени в сферата на туризма. Това би бил по-добър микс от действия в подкрепа на сектора, отколкото само ваучери“, допълни Димитров.

Пламен Димитров: Около 330 000 ще станат безработните до края на годината

Председателят на КНСБ каза, че на този етап министърът на финансите Владислав Горанов не е изразил позиция против увеличението на дневния размер на обезщетенията за безработица. Димитров определи това като „половин добра новина“ и изрази надежда, че ще се намери решение за увеличаване на размера на обезщетението, както и че ресторантьорският бизнес ще се възстанови бързо от кризата. 

Димитров очаква обсъждането на мерките, които синдикатите са предложили съвместно с бизнеса, да бъдат обсъдени веднага след Гергьовден на заседание на Тристранния съвет. 

Целия разговор гледайте във видеото

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.