В населеното място има 23 потвърдени случая на коронавирус

Ново огнище на коронавирус е установено в сатовчанското село Осина. Там има 23 потвърдени случая. А в Благоевград мъж от Дом за стари хора даде положителен резултат. Данните на този етап са такива, че не се налага затваряне на селото, това съобщиха от РЗИ, но строго ще се следи за увеличението на положителните случаи, за да се прибегне евентуално и до по-строги мерки.

Улиците в селото днес бяха празни. Според местните заразата е навлязла заради активното движение на външни хора в селото. „Имаме много хора, които работят в София, в Пловдив и си идват събота и неделя“, споделят хората.

От РЗИ обаче обясниха, че най-вероятно заразата е пренесена в Осина от жена, която е била пациентка на столичната болница „Свети Иван Рилски“. А вътре в селото заразените са медицинската сестра, която е полагала грижи за жената и нейното семейство.

Още един починал с COVID-19, общо заразените са 1965

В болницата в Гоце Делчев са настанени 11 заразени, петима са от Осина. „Персоналът, който обслужва тези пациенти, засега е снабден, но искаме, ако има възможност, да се предоставят още такива предпазни облекла, ръкавици, ботуши. Ако и ние се разболееме, тогава няма да има как да се обслужват пациентите“, поясни д-р Първанов.

А в дома за стари хора в Благоевград мъжът с положителна проба е изолиран в отделна стая. Засега той е без никакви симптоми.

„Не знам доколко екипът, който обслужва старческия дом, е подготвен да се справя с човек, който е заразен с коронавирус", каза кметът на Благоевград Румен Томов.

Не е ясно как мъжът в дома се е заразил. Няма данни той да е излизал в последните няколко седмици. Пробите на персонала са отрицателни.

В Дома за възрастни хора в Благоевград днес започна спешна дезинфекция, а ако случаите на заразени се увеличат в сградата имат готовност да отделят един от етажите за болните от коронавирус.

ЗАРАДИ НЕСПАЗВАНЕ НА МЕРКИТЕ: Пълна блокада на ямболския квартал „Райна Княгиня"

Микробиолог: Българската ваксина срещу коронавирус е в начален етап