Лидерът на НФСБ бе категоричен, че Васил Божков ще бъде върнат у нас с белезници

„След 30 години най-сетне държавата започна реална война срещу олигарсите. Тези, които минаваха безметежно, като цепелини, през всяка власт, са в затвора. Ударът срещу Цветан Василев струваше 3,4 млрд. на държавата. След това беше нанесен тежък удар и срещу Васил Божков. Сега следва удар срещу Валентин Златев”. Това заяви в ефира на „Неделята на NOVA” лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Той бе категоричен, че правителството не трябва да управлява със страх, че може да настъпи нечий интерес. И поздрави с настъпването на „нов етап в българската политика всички, ангажирани с разследващите действия и смелите законодателни решения”.

Симеонов определи като „добър и смел ход” предложението за създаване на Държавна петролна компания. Според политика това ще доведе до „разбиване на съществуващ от десетилетия монопол върху разпространението на горива у нас”.

„Собственикът на „Лукойл България” Валентин Златев премина безпроблемно през всички политически правителства у нас - за мен това е случай на срастване на икономическата с политическата власт, известно с термина олигархия. Ще бъде много полезно да има още една верига бензиностанции, която да предлага горива на ниски цени. А всички, които търсят под вола теле и казват, че държавата иззема бизнеси, ще попитам означава ли това, че държавата няма право да има и държавни болници? Аконе бяха те, България как щеше да се справи с коронавируса?”, запита Симеонов.

Според него картел на пазара на горива у нас има. Имало и „престъпен сговор между крайните търговци”. „Лошото е, че може да се говори и за известен заговор между изпълнителната власт в исторически план и „Лукойл”, допълни лидерът на НФСБ. И подчерта, че вероятно още идната седмица „законът, който ще разбие монопола”, ще влезе в НС за първо четене.

„И Божков, и Златев са генетично свързани с БСП. Сега по телевизионните студия шетат разни мастити икономисти от групата на БСП от парламента и говорят за хазарта, като че ли това е тяхно дело и кауза. А същите тези хора са гласували закон за хазарта, в който съвсем случайно се пропуска облагането с данък на лотарийните игри”, коментира още Симеонов.

Той бе категоричен, че обвиняемият бизнесмен Васил Божков няма да се върне сам в България, а ще бъде върнат с белезници.

"Този човек има 18 обвинения за подбудителство към убийства, изнасилвания, измами. Не искам да се занимавам с личността на това лице. Нали не се намираме в bTV? Вашата телевизия е сериозна и няма какво да коментирам този престъпник. Не съм се страхувал от него. Не си спомням, когато съм се прибирал в блока, в който живея, да съм се оглеждал дали някой няма да стреля по мен. Аз винаги правя това, което считам е правилно", заяви Симеонов.

Той коментира и словесните престрелки между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2.

„Президентът до голяма степен обезличи своя пост и това е някаква традиция в българския политически живот. Напомня ми на часовниците с кукувички, при които птичката се показва на всеки час и казва „ку-ку”. Лошото е, че някой друг дърпа синджира с топуза, който върти механизма. А още по-лошото е, че кукувичката не кука на точен час. Може би така вижда той предизборната си кампания за следващ мандат”, заяви Симеонов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.