Ердоган предложи музеят да се превърне в джамия

Съдът в Турция трябваше да се произнесе днес за съдбата на прочутия храм "Света София" в Истанбул. След продължило едва няколко минути заседание обаче решението беше отложено.

САЩ призоваха Турция да не променя статута на „Света София”

Храмът става музей с решение от ноември 1934-та , но сега то може да бъде отменено. Ако това стане, ще се открие пътят за превръщането на "Света София" отново в джамия. 

Предложението за това дойде от президента Ердоган. А ислямистите в Турция отдавна настояват сградата, която е част от списъка на Юнеско, да стане действаща джамия. 
Вселенският патриарх  предупреди, че това може да настрои християните срещу мюсюлманите.  Гърция и Съединените щати също призоваха прочутият храм да остане музей.

17 минути. Толкова продължи първото заседание, на което трябваше да се реши какво ще е бъдещето на „Св. София”.

 

 

„Това натъжава турския народ и мюсюлманите в тази страна, както и в Ислямския свят, тъй като имотът, който e на фондация „Абу Фатих Султан Мехмед Хан”, създадена от нашия предшественик Фатих Султан Мехмед Хан, все още се използва извън предназначението си като джамия. Вярваме, че държавният съвет ще сложи край на това”, заяви Селами Караман.

В Турция отдавна настояват сградата, която е част от списъка на Юнеско, да стане действаща джамия. Вселенският патриарх  предупреди, че това може да настрои християните срещу мюсюлманите.

Турски съд решава съдбата на „Света София” в Истанбул

"Превръщането на Света София в джамия ще разочарова милиони християни по света, а поради своята святост Света София, е жизненоважен център, където Изтокът прегръща Запада. Превръщането й в джамия ще създаде разделение между тези два свята и то във време, когато измъченото и страдащо заради смъртоносната пандемия човечество, се нуждае от единство и обща ориентация", смята Вселенският патриарх Вартоломей.

Гърция и Съединените щати също призоваха прочутият храм да остане музей.

„Това не е гръцко-турски, а глобален въпрос. „Света София” е паметник на световното културно наследство и е много положително, че много страни, включително и САЩ, подчертаха именно това и призоваха Турция да не предприема стъпки, които биха създали огромна пропаст между християните по света и Турция. Надяваме се турското ръководство да вземе предвид това сериозно”, заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Петсас.

А у нас официална позиция все още няма. От външно министерство заявиха за NOVA, че все още нямало решение, което биха могли да коментират.

„Смятам, че ние трябва да имаме реакция. Това, което става в момента в Цариград е безобразие, защото „Света София”- това е майката на всички църкви, така е наричана”, каза проф. Николай Овчаров.

Според експерти обаче действията на Ердоган могат да имат сериозни последици.

„Представете си, ако българското правителство реши да превърне една от историческите джамии на българска територия в сграда, под юрисдикцията на Светия Синод, каква ще е реакцията на мюсюлманския свят”, каза директорът на Института за изследване на изкуствата проф. д-р Емануел Мутафов

Превръщането на музея в джамия, означава че хилядите изображения ще бъдат скрити от пана.

„Ислямът е аниконична религия, богомолецът не трябва да се разсейва от изображения  и милионите посетители на този световно-известен паметник няма да могат да видят за какво е ставало дума”, добави Мутафов.

Решението на съда в Турция се очаква след две седмици.