От управляващата партия призоваха президента да поеме политическа отговорност

Тази вечер след приключването на митинга на членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ в подкрепа на премиера Борисов и политиките на правителството, ултраси и платени провокатори нападнаха автобусите, с които трябваше да се приберат участниците, съобщиха от ГЕРБ.

НА ЖИВО: Сблъсъци и арести при протестите в центъра на София

Върху автобусите, според управляващата партия, е извършен истински погром. Стъклата им бяха изпочупени с камъни. Към момента няма пострадали членове и симпатизанти на ГЕРБ, но това се дължи единствено на щастлива случайност. От ГЕРБ остро осъдиха тези действия.

"След тази вечер става ясно, че този, който нарича легитимно избраното правителство „мутри“, си служи с мутренски способи за дестабилизация на страната при това в исторически момент за държавата – приемането на България в чакалнята на еврозоната. Настояваме незабавно президентът Румен Радев, Корнелия Нинова, Румен Петков, Татяна Дончева, Христо Иванов, Арман Бабикян, Велислав Минеков, Николай Хаджигенов, Мая Манолова и всички останали, които размахваха юмруци и средни пръсти да поемат политическата отговорност за тези вандалски действия. Президентът Румен Радев е длъжен да излезе и да призове всички платени провокатори да се приберат от улицата. Ако не го направи, то ще считаме, че той е основния подбудител за тези умишлени действия. Той беше този, който излезе и вдигна юмрук срещу народа. Призоваваме органите на реда да защитят мирно протестиращите", заявиха в декларация от управляващата партия.

НА ЖИВО: Протести в "Триъгълника на властта", стигна се до напрежение (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Нито един от протестиращите при нас не хвърли нито камък, нито бутилка. Тези, които започнаха провокации, бяха хората на Радев. Според мен, сред тях има провокатори на олигарски, които се намират извън България", заяви Тома Бикова за NOVA.

Според него лидерството на митинга на ГЕРб е направило така, че хората да не вандалстват по улиците. Той изрази надежда полицаите да се справят с недоволството.

"Смятам, че България е изправена пред криза от недоволство, от което никой няма да спечели", каза още депутатът от ГЕРБ.

 

 

Той заяви, че политически дебат трябва да се води свободно, но в рамките на институциите.

"Когато политическия дебат излезе на улицата, обществото става разединено. От подобни ситуации и безредици печели най-много криминалният контингент. Можем сами да си направим сметката", каза Биков.

Депутатът от ГЕРБ подчерта, че не вини протестиращите, защото те имат право да изразят мнението си. Той хвърли вината върху "поставени лица", които са имали за цел да опорочат протеста.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.