До получаване на резултата за тези граждани е в сила задължителна 14-дневна карантина

От утре, 8 август, всички пристигащи в Германия от Варна, Благоевград и Добрич ще подлежат на задължително тестване за COVID-19. Трите региона ще бъдат обявени за рискови. До получаване на резултата от теста за тези граждани е в сила задължителна 14-дневна карантина. Тя ще отпадне при отрицателна проба. Това съобщиха от Министерството на външните работи у нас.

Тестът трябва да бъде направен до 72 часа след влизане на територията на Германия. Допуска се тестване и в страната на тръгване, ако то е извършено от сертифицирана лаборатория и е до 48 часа преди пристигането в Германия.

Препоръчително е при отрицателен тест да се направи нов няколко дни по-късно. Този втори тест не е задължителен, но германските здравни власти имат право да го изискат, ако смятат за необходимо. Както първият, така и евентуално вторият тест, ще са безплатни.

Германското Министерство на външните работи ще публикува на сайта си препоръка за въздържане от пътуване към посочените региони в България.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.