Полицията предупреди, че блокадите в столицата ще бъдат вдигнати

В 31-ия ден на протести недоволните се събраха на пл. „Независимост” в София. След 21 часа те се се отправиха на шествие от Министерския съвет през Софийския университет до „Орлов мост”. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

По време на протестната вечер яйца и домати полетяха към сградата на Министерския съвет. Жена с вувузел започна да танцува сама хоро сред разбитите яйца и домати. Полицията се опита да я отстрани, но не успя и тя продължи протестния си танц. 

 

 

Дъждът, който валя в столицата, не спря протестиращите. По време на бурята дърво се пречупи от силния вятър на площада до Президентството. Няма информация за пострадали. Екип на аварийното звено на Столична община отстрани падналия клон от жълтите павета.

СДВР: Барикадите ще бъдат премахнати (ВИДЕО)

По-малко от 24 часа след като полицията премахна палатките в столицата, протестиращите отново издигнаха лагери пред Министерския съвет, Софийския университет и на „Орлов мост”.

От МВР втвърдиха тона и обявиха, че снощи е имало вандалски прояви при възобновяването на барикадите. Полицията предупреди, че блокадите ще бъдат вдигнати, както преди две нощи, в малките часове на деня. 

Палатки, тенти, контейнери за смет, палети и кашпи с цветя окупираха „Орлов мост” след 22 часа снощи. Така, в 30-тия ден на протести, блокадите в центъра на София се завърнаха.

Иван е на протеста от почти първия му ден. Разочарован е от политическата класа и иска промяна. Снощи е участвал в изграждането на барикадата на „Орлов мост”.

„Барикадирахме се, за да не ни изнесат, както предишната вечер. Получих информация, че на три места има събрани кордони с полиция. Едното беше на паркинга на стадион„Васил Левски”, другото – на „Александър Невски” и  Румънското посолство, по около 100 полицая”, обясни протестиращият Иван.

Снимка: Добромир Николов, NOVA

Материалите били подбирани случайно, а в контейнерите не е имало павета, твърди още Иван. „Имаше и хора, които бяха, леко почерпени, от наша страна, и бяха по-провокиращи. Опитахме се да ги държим по-настрана, доколкото можем”, допълни той.

МВР показа кадри на вчерашната блокада в София (ВИДЕО) 

„Събралите се хора на място категорично отказаха да разговарят с полицейските служители да отстъпят от позицията си. Дори започнаха да събират  камъни и стъклени бутилки, като говореха помежду си, че ще ги използват в случай, че бъдат атакувани”, посочи – инсп. Красимира Стоядинова от СДВР.

От МВР са категорични – готови са на диалог с протестиращите. Искат само да осигурят нормалното придвижване в центъра на столицата.

Леко покачване на напрежението обаче е имало снощи, когато протестиращите са отказали да пропуснат през блокираните кръстовища дори линейки. По-късно колите на спешна помощ са преминали безпрепятствено .

„След като имаш права и живееш в демокрация, имаш и задължения. Длъжен си да спазваш тези на другия човек”, смята столичанинът Светослав Илиев.

Новите блокади доведоха и до ново противопоставяне между протестиращите и неподкрепящите методите им на действие.

„Живял съм в чужбина. Това, ако се случи в нормална европейска държава, както обичаме да се сравняваме, ще бъдат пометени за 15 минути”, добави още Илиев.

Фандъкова призова за сваляне на барикадите в София

Столичният кмет Йорданка Фандъкова помоли протестиращите с пост в социалната мрежа да премахнат барикадите. „Убедена съм, че от това протестът няма да загуби, напротив, ще спечели, защото ще покаже, че този, който иска законност, спазва закона”, написа тя.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.