Премиерът на България е на посещение в Брюксел

Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Европейската народна партия Доналд Туск. Срещата се проведе в Брюксел. С Туск, Борисов обсъди среднощното заседание и решенията, които Европейският съвет взе по отношение на външните политики на общността.

„Имате нашата подкрепа! Редовните парламентарни избори са начинът всеки гражданин да изрази своето мнение". Това заяви Туск пред премиера, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Борисов и Туск се обединиха около мнението, че кабинетът постигна важни успехи както за страната, така и за европейската интеграция на Западните Балкани, а политиките на правителство могат да гарантират устойчиво развитие на България.

Според президента на ЕНП именно системните партии като ГЕРБ имат нужния капацитет, опит и разум да преведат страните си през кризата. Туск поздрави Борисов и за победата на ГЕРБ на провелите се частични местни избори.

 

„До 03.00 ч. стояхме на Европейския съвет. Много неща се  изговориха. Разбрахме се с за Турция и Беларус”, обясни Борисов на Туск.

Първият ден от срещата на върха завърши с решение за налагане на санкции към Беларус.

„Решихме да наложим санкциите, за които бяхме взели решение преди няколко седмици. Това е ясно послание и означава, че утре с писмена процедура ще бъдат наложени санкции на Беларус. Знаете, че става дума за списък с 40 имена. Убедени сме, че народът на Беларус има правото да определя собственото си бъдеще. Нашето намерение е да продължим с усилията в посока подкрепа на важни ценности като свободата на медиите, свободата на словото и гражданското общество”, заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Българското правителството ще се съобрази с препоръките в доклада на ЕК

Противоположни реакции за доклада на Европейската комисия (ОБЗОР)

Евролидерите настояват и за незабавно прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах.

„Относно войната, всички се категорични, че незабавно трябва да се премине към диалог”, заяви Борисов.

„Осъдихме и натравянето на Навални. Относно цялостното медицинско оборудване трябва да бъдем автономни. България е готова да се включи със своя продукция  - защитни облекла, маски, респиратори”, каза още премиерът.

А фокусът на днешното заседание е единият пазар на общността, промишлените политики и цифровата трансформация. Позицията на българския премиер е, че ЕС трябва чрез вътрешния си пазар да осигури консумативите необходими за справянето с пандемията.

„Относно цялостното медицинско оборудване трябва да бъдем автономни. България е готова да се включи със своя продукция  - защитни облекла, маски, респиратори”, каза още премиерът.

Във втория ден от срещата на върха евролидерите акцентират и върху равнопоставеността при търговските отношение между Китай и ЕС.

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.