Очаква се и решение за традиционните коледни базари в столицата

Властите във Виена отмениха провеждането на традиционните масови празненства за посрещане на Новата година заради невъзможността да се спазват изискванията на борбата срещу разпространението на новия коронавирус, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на администрацията в австрийската столица.

Снеговалежите в Алпите подраниха (СНИМКИ)

Всяка година на 31 декември виенчани и гостите на града по традиция посрещат Новата година в центъра на града на "Новогодишна пътека", която минава по централните пешеходни зони и обединява различни места, на които се провеждат развлекателни мероприятия.

Главни притегателни точки по маршрута са площадите пред катедралата "Свети Стефан" и столичното кметство, които са празнично украсени и осветени и на които има коледни базари. Участието в празненствата е безплатно.

"Въпреки интензивните консултации с експерти по безопасността, не успяхме да намерим решение, което да гарантира пълно спазване на изискванията в условията на коронавируса на площади от по 50 000 кв. м и улици, дълги общо над 4 км.

Австрия затяга мерките срещу коронавируса

Нереалистично е да се спазват такива мерки, като дистанциране, регистрация или ограничаване на броя на посетителите на Новогодишната пътека, когато целият център на града се превръща в голяма празнична вечерна зона със смесването на посетители, жители и служители", се казва в съобщението на общинските власти.

Все още не е взето решение за провеждането на традиционните коледни базари.

Курц иска по-строг контрол на австрийската граница

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.