Регионалният министър беше 10 дни под карантина

В тази ситуация не трябва да се политиканства, трябва да бъдем отговорни и единни, за да се справим. Това заяви в ефира на "Здравей, България" регионалният министър Петя Аврамова, която прекара 10 дни в изолация.

„Надявам се експертите да вземат най-добрите решения и ние, като политици, да се съобразим с тях, така че да запазим живота и здравето на хората”, каза още Аврамова.

Отново над 4000 новозаразени с COVID-19 и много починали

Тя даде подробности и за стълба „Зелена Българи”.

„Няма безплатни дейности. Това е програма за енергийна ефективност. Тя ще включва изолация, подмяна на дограма и топлоизолация на покриви. Ще включва и интелигентни решения – възобновяеми източници на енергия”, обясни Аврамова. И допълни, че по програмата ще има съфинансиране - 5 или 10%, но то ще бъде поето по други механизми. Разработвали се четири варианта.

„За нас е ясно, че хората, ако трябва да извадят дори 5-10 лв. от джоба си, винаги ще има в един вход някой, който да блокира цялостното изпълнение. А ние не искаме програмата да бъде блокирана”, каза още Аврамова.

Програмата трябва да стартира през април 2021 г. През първите две години трябва да бъдат договорени голяма част от средствата, обясни министърът.

Относно строителството на магистрала „Хемус” Аврамова каза, че до момента има осигурени средства за пътя до Велико Търново, както и частично за 7-ми и 8-ми участък, където сега тече проектантска дейност.

„До този момент не мога да кажа колко ще струва магистралата от Боаза до Буковци и Белокопитово, където се работи в момента, тъй като нямаме изготвени технически проекти за целия участък", добави тя.

На „Струма” е прокопан 2/3 от тунела „Железница”, работи се и на моста преди това. „За Кресненското дефиле има процедура за избор на изпълнител”, каза министърът.

Днес може да бъде пуснато и движението по ремонтираните 12 км от „Тракия” в посока Бургас. Общо 53 км ще бъдат ремонтирани. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК..