Мнистърът на външните работи Екатерина Захариева присъства на срещата между страните

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в министерска среща на Европейския съюз и страните от Южното съседство, която се състоя във видеоконферентен формат. Цел на форума бе обсъждането на евросредиземноморското партньорство с оглед променения глобален контекст, събощиха от МВнР.

В рамките на дискусията представителите на държавите членки от ЕС и партньорите от Южното съседство препотвърдиха нуждата от още по-тясно сътрудничество между двата бряга на Средиземноморието, с цел справяне с общите предизвикателства, свързани със сигурността, пандемията и нейните икономически и социални последствия. 

Бяха обсъдени начините, по които ЕС и държавите партньори могат заедно да преодолеят настоящите и бъдещи последствия от коронавируса.

Уроците, извлечени от пандемията трябва да се използват за насърчаване на взаимното сътрудничество в сектора на здравеопазването и социалните въпроси, устойчиво икономическо възстановяване, включително чрез научни изследвания и иновации, диверсификация на производството на медицински и хранителни продукти и по-кратки пътища за доставка.

Сред акцентите в разговорите бяха също проблемите, свързани със сигурността, борбата с тероризма, миграцията, социалното неравенство.  Изтъкнат бе общият стратегически интерес към постигането на траен мир и устойчиво развитие в региона, като на първо място е намирането на решение на кризите в Либия и Сирия. 

С днешния форум беше дадено официално начало на съвместните консултации между държавите - членки от ЕС и тези от Южното Средиземноморие (Алжир, Мароко, Тунис, Либия, Египет, Йордания, Ливан, Израел, Палестина и Сирия), с оглед изготвяне на съвместна комуникация за актуализирано партньорство ЕС-Южно съседство.

В контекста на пандемията, като част от предприетите мерки за справяне с Ковид-19, ЕС предостави на страните от Южното съседство 18 млн. евро за покриване на непосредствените нужди на страните, 888 млн. евро за засилване на здравния сектор и 1,3 млрд. евро за краткосрочно и средносрочно икономическо и социално възстановяване на региона.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си