Животните успокояват стопаните си

Ако някой ни беше казал преди година, че котка ще обикаля бюрото на шефа ни по време на бизнес среща, щяхме да се изсмеем, но 2020 г. промени изцяло правилата на работа.

Много от нас работят от вкъщи поради настоящата ситуация и неочаквана полза от това е, че прекарваме повече време с домашните си любимци. Всъщност за много от нас четириногите ни спътници се превърнаха в най-близките ни сътрудници.

Мъж разходи плюшено куче, за да избегне мерките в Чехия

Проучване на "Cats Protection" анкетира около 700 собственици на домашни любимци, които работят от вкъщи, за да научи повече за уникалната връзка между стопаните и техните животни.

Резултатите показват, че котката успокоява 63% от респондентите, а 56% казват, че се чувстват по-малко самотни заради любимците си.

Модерни котки (ГАЛЕРИЯ)

Повече от половината (53%) казват, че са били свидетели на комични ситуации с домашните си любимци, като ходене по лаптопи, докато работят, което ги разсмива и отпуска.

Освен това вместо да говорят с колегите си през почивката, някои говорят с котката си.

Но как точно домашните любимци ни помагат да работим от къщи?

Те създават усещане за нормалност. Има нещо много утешително в животно, което няма представа за нещата, които ни стресират.

Пуснаха първата коледна песен за кучета (ВИДЕО)

„Много успокояващо е да имаш тази едностранна перспектива“, казва психологът Джо Хемингс. "Животните живеят за момента и тяхното общуване е полезно напомняне за това в свят, в който твърде много ни е грижа за това, което ни очаква утре".

Джо смята също, че нашите домашни любимци са по-щастливи от всякога, сега, когато работим повече от къщи.

"Домашните любимци понижават нивата на кортизол и адреналин в кръвта, като държат тревожността под контрол", заключи Джо.

Експерти: Домашните любимци също трябва да спазват дистанция

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС