Според данните престъпната дейност върви надолу, обяви още той

Статистически данни от началото на 2020 г. показват понижение в извършването на всякакъв вид престъпна дейност. Това заяви в студиото на „Здравей, България” вътрешният министър Христо Терзийски.

„Намаляването е при кражбите и измамите. Наблюдаваме обаче същото ниво на престъпна дейност при домашното насилие, в сравнение с 2019 г. Всичко останало върви надолу”, добави министърът.

ОПИТ ЗА ГРАБЕЖ: Жена насочи пистолет срещу касиерка в магазин в София

Той коментира и опита за въоръжен грабеж на магазин в София, при който жена нахлу в магазин на голяма хранителна верига, насочи пистолет в слепоочието на касиерката и поиска оборота. 

Министърът посочи, че жената е на 34 години без криминални прояви. „Характерното за случая е, че тя не е предприела мерки, за да се дегизира. Задържана е за 72 часа и ще бъдат назначени психиатрични експертизи. Нямаме данни да работи някъде, вероятно е безработна. Причините и мотивите се изясняват. Оръжието е било газово и законнопритежавано, на неин близък”, поясни Терзийски и добави, че обясненията не извършителката не са достатъчно адекватни.

 

 

Министърът обърна внимание и на случая, при който рецидивист се представи за касиер и открадна част от пенсията на възрастен мъж в София.

„Задържаният много скоро е излязъл от затвора и към настоящия момент сме документирали два случая, извършени от него. Мисля, че ще си получи заслуженото”, добави Терзийски.

Рецидивистът, обрал пенсионер в София, задигнал парите и на друг мъж

Терзийски обясни, че икономическата ситуация в страната се отразява на криминогенната обстановка.

„Нормално е когато намаляват доходите на хората, ако имат самосъзнание и нямат престъпна наклонност, да спазват правилата в обществения живот. Има обаче такива, които ще изпаднат в безизходица, и може да извършат нещо”, поясни той.

Министърът обаче беше категоричен, че няма как да има полицай във всеки търговски обект.

„Предстоят празници и ние искаме да сме там, където има много хора, за да спазваме обществения ред”, добави Терзийски. 

СЛЕД ПРОВЕРКИТЕ: Откриха 8 работещи заведения навръх 8 декември

Относно спазването на противоепидемичните мерки в страната силовият министър смята, че част от търговските обекти са въвели добра организация. От началото на декември досега са проверени 1 909 места, а съставените актове са 19.

„Става въпрос за различни нарушения на здравните мерки. В търговските и питейните заведения имахме няколко случая на работа с клиенти. Тази събота отново имаше подобен случай с 40 клиенти”, информира Терзийски.

Съставените предупредителни протоколи в страната от 13 март за неносене на предпазна маска са 25 000.

„Имаме две ефективни присъди за неспазване на карантината. Едната е 3 месеца лишаване от свобода, плюс 10 000 лева. Другата отново е толкова. Едното от лицата е имало 14 присъди, другото - също е осъждано”, поясни министърът.

Над 11 000 служители на МВР ще се ваксинират срещу COVID-19

Той коментира и парите в МВР. Поясни, че бюджетът за персонала се е увеличил с 231 млн. лева.

„Променихме и Закона за МВР, така че след 1 януари да бъде компенсиран трудът, който се полага от около 13 000 служители през работните дни от седмицата, досега това ставаше с платен отпуск”, заяви Терзийски.

Вътрешният министър обяви, че ще си постави ваксина срещу COVID-19, за да даде пример на служителите в системата и заради лично убеждение. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.