Това обяви вътрешният министър Христо Терзийски

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски обяви, че са предадени списъци с имената на 11 300 служители в системата на МВР, които са заявили желание да си поставят ваксина срещу COVID-19 доброволно.

Заразените служители на реда от 13 март до момента са 4 002, а активните случаи са 1 500.

Пожарникарят Тодор Велчов работи на първа линия и е сред служителите, които доброволно ще искат да се ваксинират. „Ще се чувствам малко по-спокоен, но мерките ще ги спазвам. Няма да се чувствам 100 процента защитен и да тръгна с голи ръце пак да си върша служебните задължения”, казва той.

Колегите му обаче мислели друго. „По неофициална информация нагласите им са по-скоро негативни”, допълва Велчов.

В МВР вече тече организация, чакат се и фризери за ваксините. „Направена е организация, така че чрез мобилни екипи да бъдат ваксинирани всички наши служители”, заяви проф. Ненчо Смилов – директор на Медицинския институт на МВР.

В системата чакат и още пари от държавата. Ще бъдат отпуснати 28 милиона лева - 5 от тях отиват за нов скенер за образна диагностика в COVID-отделението на ведомствената болница. Останалите 23 милиона лева ще бъдат раздадени като коледни бонуси на работещите в системата на МВР. Сметката показва, че това ще са между 400 и 500 лева на човек.

Това се случва на фона на продължаващите протести за увеличаване на заплатите. Според министъра обаче, не това е причината. „Това е една крачка, която правителството и държавата правят, за да покаже, че се оценяват нашите дейности в тази сложна обстановка”, каза Терзийски.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.