От „Модерна” предупредиха за възможни странични ефекти

Един от производителите на ваксини предупреди за възможни странични ефекти при хората с филъри. У нас хиляди българки, а вече и българи, са преминали козметични процедури с инжектиране. Опасни ли са ваксините за хора с естетични корекции – отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Реакцията - подуване на лицето, е отчетена след проучване сред пациенти с поставени филъри на лицето. Според експертите става дума за дискомфорт, лек оток и чувство на уплътняване на мястото, където е поставен филърът.  

За нежелания ефект сигнализира „Модерна” в продуктовата информация, която откриваме в листовката. Реакцията е отчетена в графа: „редки”.

„Информацията е събрана на базата на трета фаза на клиничното изпитване на ваксината, където пациентите са изследвани за нежелани ефекти. Наблюдават се редки нежелани лекарствени реакции, свързани с хората, които са претърпели козметична инжекционна интервенция на лицето - при по-малко от 1 на 1000 души”, заяви Димитър Маринов от  Българския фармацевтичен съюз.

Бум на пластичната хирургия и естетическите корекции във време на пандемия

За страничния ефект пластичният хирург д-р Йордан Йорданов е информиран още в края на миналата година от Американската асоциация по естетична пластична хирургия, в която членува. Зад Океана ваксината на Moderna се използва в битката с COVID-19 от 18 декември.

„Малко след това ни уведомиха, че в хода на проучването на тази ваксина са били наблюдавани три случая на пациентки, които преди това са имали поставяни филъри на лицето  и след ваксинацията са получили възпаление на лицето”, поясни той.

В практиката си не веднъж е ставал свидетел на подобни нежелани реакции при пациенти с естетични корекции по лицето.

„Това  не е нещо ексклузивно, макар и да се наблюдава рядко. Когато имунната система е стимулирана – било то от някаква настинка, възпалително заболяване, стоматологична услуга или в случая - от ваксина - имунната система реагира малко по-агресивно спрямо чужди субстанции в нашето тяло. Много зависи от това къде е поставен филърът, какъв е той, на каква дълбочина в тъканите е”, каза още Йорданов.

„НА ТВОЯ СТРАНА": На какви естетични процедури се подлагат мъжете у нас?

Видимите прояви след тази атака са лек оток и по-рядко зачервяване в зоната на инжектиране, разказва специалистът по естетична медицина д-р Марина Христова. През последните месеци съчетава корекциите по лицата и телата на пациентите с дежурства в COVID-отделение.

„Ваксината предизвиква имунен отговор. Затова в случая филърът бива атакуван от ваксината. Обикновено е доста притеснително, когато пациентите се погледнат в огледалото”, каза естетическият дерматолог Марина Христова.

Именно тази среща с огледалото притеснява Таня Тончева. След безброй безсънни нощи заради работата си, търси съдействието на естетичните медици. И следват леки корекции в областта на лицето.

„Аз съм професионален танцьор и много често, когато съм танцувала, е било в късни часове на нощта. На другия ден си недоспал,, имаш сенки под очите, чувстваш се зле. Тези клиники правят така, че да изглеждаме красиви. - Реших да поставя в малко по-ранна възраст бейби ботокс. Би ме притеснило, ако се появи оток заради ваксината”, разказа жената.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Козметици слагат филъри и ботокс, говорят пострадалите

Подобни нежелани ефекти при пациенти с естетични корекции по лицето у нас са установявани и след поставяне на противогрипни ваксини. В един от трите регистрирани случая на подуване на лицето при изпитванията на Moderna 29-годишна жена също съобщава за предишна такава реакция.

Нежеланите ефекти се проявяват ден-два след ваксинирането, показват събраните до този момент данни за продукта на Moderna.  

„Много често тези симптоми отшумяват от само себе си и не се налага лечение. Когато обаче се задържат малко по-дълго време, ние можем да дадем противовъзпалително или противоалергично средство”, каза още естетическият дерматолог Айлин Шеф.

 Досега ваксините срещу коронавирус  не са дали нежелани реакции при български пациенти с естетични корекции, разказва дерматологът д-р Айлин Шеф.

Все още няма ясни отговори – колко време след инжекцията с филъра можем да очакваме нежелан ефект при ваксиниране.

Трябва ли да изчакаме с ваксината, ако тепърва ни предстои поредна инжекция „красота” – гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и фейсбук страницата на рубриката „На твоя страна”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.