Предупреждението бе отправено в момент, когато някои заведения отвориха въпреки забраната

Френският министър на икономиката Брюно Льо Мер заяви днес, че работещите нелегално ресторанти няма да получават държавни помощи в продължение на месец, предаде Франс прес. Това предупреждение бе отправено в момент, когато някои заведения решиха да отворят въпреки забраната.

Франция забранява всички пътувания до и от страни извън ЕС

Във връзка с мерките срещу COVID-19 ресторантите са затворени от 30 октомври и могат да продават само храна за вкъщи. Не се предвижда отварянето им поне до средата на февруари.
"Изключително е трудно за ресторантите - и морално, и икономически", призна Льо Мер пред Ер Те Ел. По думите му обаче "това не оправдава неспазването на правилата".

Някои ресторанти решиха да подновят работа в знак на протест. На 27 януари това направи ресторант в Ница с надеждата, че и други ще последват примера му. В Париж бяха открити 24 нелегално работещи ресторанта в четвъртък и петък. Льо Мер каза, че това са изолирали случаи, но добави, че не желае нарушаването на забраната да стане навик.

Макрон заяви, че вярва в отговорността на французите

В случай на повторно провинение ще бъде окончателно спряна помощта за ресторантите, нарушили забраната. Помощта възлиза на 10 000 евро на месец или възстановяване на 20 процента от оборотите за 2019 г., но не повече от 200 000 евро на месец.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Източник: БТА