Ваксинацията трябва да стане след консултация с техния лекар

4 февруари е световният ден за борба с рака. Основната цел на инициативата е да обединява целия свят в борбата с коварната диагноза.

"Не е противопоказно да се ваксинират против COVID-19 онкоболните, дори и в период на лечение. Но най-добре е всеки пациент да се консултира със своя онколог", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS проф. д-р Асен Дудов, медицински директор и началник Клиника по медицинска онкология към "Аджибадем Сити Клиник" - Младост и председател на българското онкологично научно дружество.

"Увеличава се броят на онкоболните, това важи и за изминалата година, въпреки че онкологията постоянно се развива", сподели специалистът.

Професор: Онкоболните хора също могат да се ваксинират

"Не бива да се изненадваме, че толкова бързо се създаде ваксината срещу COVID-19, защото много години преди това се е работило с антителата", смята лекарят по отношение на новата ваксина.

Според него българите трябва да се променят по отношение на здравеопазването и собственото си здраве, защото не е повод за гордост, че не се ходи на лекар от години. Профилактичните прегледи са препоръчителни, тъй като много сериозни заболявания, включително онкологичните, могат да бъдат рано открити, а оттук и прогнозата може да бде по-оптимистична.

Онкологичният център в Русе разкрива нови 37 легла за заразени с COVID-19

Лекарят е убеден, че при всеки сигнал, дори малък, който може да доведе до подозрение - кръвотечение, бучка, трябва да има посещение при онколог, за да се изясни състоянието.

Вижте повече във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.