За по-малко от седмица отделението за палиативни грижи към онкологичния център бе преустроено в COVID-отделение

Онкологичният център в Русе разкрива нови 37 легла за заразени с коронавирус. За по-малко от седмица отделението за палиативни грижи към онкологичния център бе преустроено в COVID-отделение. Първият етаж на сградата беше боядисан, почистен и дезинфекциран, поставени бяха и болнични легла. Наложило се да бъде направена реконструкция във фоайето, за да се обособи коридор за преход от заразената към чистата зона.

„Това е вид инфекциозно отделение. Има си специален режим, инфраструктура, правят се така нещата, че потоците пациенти-лекари да се не пресичат”, каза д-р Камен Кожухаров.

Задава ли се дефицит на лекарства в пандемията

Екипът на NOVA беше първият допуснат в новото COIVD-отделение на онкологичната болница в Русе. Ремонтът на тази сграда бе осъществен за няколко дни и вече първите четирима пациенти са настанени тук.

„И четиримата пациенти имат значителни придружаващи заболявания, лекували са се с антибиотици, повечето са били лекувани по телефона и не са били преглеждани от лекар. Сега  тримата са с остра дихателна недостатъчност, много ниски нива на кислорода и тримата са с пневмония, четвъртата пациентка има стара снимка с дискретни изменения. На единия от четиримата състоянието е критично”, казва д-р Николай Евгениев.

2 301 новозаразени и 56 починали с COVID-19

Местата в отделението са 37. Онкоболницата избра сграда, която е далеч от основната, където се лекуват раково болни, от една страна за да запазят здравето и живота им, а от друга - защото мнението на управителя е, че е необходим нов подход в обособяването на инфекциозни отделения.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.