Броят на жените, върху които се упражнява насилие вкъщи, нараства

Пандемия в пандемията - така експерти определят нарастването на броя на жертвите на домашно насилие у нас заради COVID -19. По време на първия локдаун в България са убити девет жени. А според неофициални данни на Асоциация „Анимус” - случаите на домашно насилие са нараснали с близо 30% от началото на кризата с коронавируса. Надеждата на жертвите и неправителствените организации за ограничаване на проблема и справедливо наказание на насилниците е в новия Закон за домашното насилие, който обаче в мандата на 44-то Народно събрание не беше приет.

15 жени са убити при домашно насилие през последната година

„2020-та година започна проблема с бившия ми съпруг. Дали  COVIDкризата или нещо друго… провокира в него страшна агресия, която до момента той не беше проявявал”, разказва една от жертвите и допълва: „Случи се така, че той започна връзка с друга жена, и стана агресивен към мен и детето”.

Въпрос: В какво се изразяваше агресията?

Отговор: Ако трябва да бъда честна -  сексуален тормоз преживях. Неговите думи бяха при един от скандалите ни-искаш ли да те съблека гола и да те закарам на родителите ти. Като преди това имаше и други неприятности, но това беше вече повратният момент, когато аз реших, че вече трябва да се изнеса, защото нещата стават все по-лоши.

Въпрос: А как се отразиха тези преживявания, чисто емоционално, на теб и на детето, ако то е ставало свидетел на тези истории?

Правосъдното министерство предлага нови мерки срещу домашно насилие

Отговор: Детето, не мога да кажа, че беше засегнато. То не разбра всъщност какво стана точно тогава, но на мен ми се отрази как да кажа-пагубно. Следващите няколко месеца аз просто не знаех къде се намирам, какво се случва с мен. Все едно живеех в някакъв кошмар. Всичко беше ново за мен. Не знаех накъде да тръгна какво да правя. Как да се спася. И всичко това на фона на това, че бях безработна. И без доходи.

Преживяното от София не е прецедент. Напротив. Жертвите на домашно насилие в повечето случаи са невидими. Те са сред нас и много малка част от тях се осмеляват да говорят открито за проблема или да търсят институциите за помощ.  И понякога последствията са фатални.

Повече гледайте във видеото