В четвъртък ще се събере Комитетът по безопасност на лекарствените продукти

Европейската агенция по лекарствата отложи за четвъртък  решението си за ваксината на AstraZeneca. Тогава е предвидена среща на комитета по безопасност на лекарствените продукти, на която ще бъдат анализирани съобщенията за тромбози след прилагане на препарата.

Още държави спряха употребата на AstraZeneca

Директорът на агенцията, обаче заяви, че няма данни препаратът да е предизвикал тромбози при някои пациенти и че ползите от прилагането му надвишават рисковете.

Междувременно Португалия, Словения и Латвия последваха други европейски държави и също спряха употребата на тази ваксина срещу коронавирус. От своя страна, производителят на ваксината изтъкна, че в Европейския съюз и във Великобритания са поставени общо 17 милиона ваксини, а разследваните случаи на тромбози са около 40.

И Словения спря ваксинирането с AstraZeneca

"Бих искала да подчерта, че в момента няма индикации, че ваксинацията е предизвикала тромбози. Това не се е случвало по време на клиничните изпитвания, не са описани като странични ефекти с тази ваксина. По време на клиничните изпитвания, и хората получили ваксина, и тези плацебо са проявили малко на брой тромбози. Броят на тези случаи като цяло при имунизираните не е по-висок отколкото при цялостното население", заяви Емер Кук.