Безжичните камери комуникират през Wi-Fi

Терминът "безжичен" се отнася до това как камерата комуникира, а не как се захранва. Безжичните камери комуникират през Wi-Fi, докато жичните камери използват проводници за предаване на своите записи. Безжичните камери могат да се захранват от обикновен битов контакт или от батерии. Когато се захранва от батерии, камерата е мобилна и нейното местоположение лесно може да се сменя.

Ако обмисляте да закупите камери за видеонаблюдение на дома, ще трябва да изберете между двата основни типа: жични и безжични. Има много объркване около тези два вида камери. В тази статия ще ви помогнем да разберете разликите, за да можете да решите кой вариант е най-подходящ за вас.

Какво представляват безжичните камери за видеонаблюдение?

Безжичната камера за видеонаблюдение, известна още като Wi-Fi камера, предава своите кадри чрез Wi-Fi връзка. Нарича се безжична заради начина, по който предава информация. Начина, по който се захранва може да бъде отново жичен или безжичен.  Когато безжичната камера се захранва от батерия, тя се превръща в мобилна камера, която може да позиционирате където имате нужда без да зависите от това дали има контакт за захранване.

Безжичните камери за видеонаблюдение обикновено съхраняват своите кадри на облачен сървър, така че можете да получите достъп до тях от всяко място. Някои също могат да съхраняват видео на местни носители, като например micro SD карта в камерата. Безжичните камери за видеонаблюдение са популярни, защото се инсталират лесно и позволяват преглеждане на записите чрез смартфон или компютър.

Безжичните охранителни обикновено записват, когато откриват движение или звук, но някои могат да бъдат настроени да записват 24/7, ако са включени в захранването. Те заснемат видео с висока резолюция и могат да записват през нощта, ако са оборудвани с нощно виждане. Те също така обикновено имат двупосочни аудио възможности, така че можете да говорите с човека, когото камерата вижда. Можете да намерите най-подходящата охранителна система за вашия дом на сайта на Robicam.

Предимства на безжичните камери за домашна сигурност

Основно предимство на безжичните Wi-Fi камери е, че те са много по-лесни за инсталиране от жичните камери. Единствено може да се наложи да ги монтирате на стена с помощта на бормашина, но в случай че изберете камера на батерии, тя ще изисква минимални усилия за инсталация - просто я включете и свържете към вашата Wi-Fi мрежа с помощта на приложение за смартфон.

Безжичните охранителни камери също са много лесни за използване. Можете да гледате на живо или на запис през приложение за смартфон или таблет, където можете лесно да превъртате напред или назад. Можете също да контролирате настройките на камерата си от приложението и да изтегляте кадри, които искате да съхранявате дългосрочно.

Какво представляват жичните камери за домашна сигурност?

Домашните охранителни системи, известни още като DVR, са записващи устройства, комбинирани с камери. Броят на камерите обикновено е четири и може да достигне до 16. Те записват 24/7, могат да бъдат свързани към интернет за дистанционно гледане и са свързани към токово захранване.

Повечето жични системи имат приложение за гледане на записите на вашия смартфон, но можете също да свържете монитор на компютър към записващото устройство, за да виждате записите в реално време.

Предимства на жичните камери за домашна сигурност

Най-голямото предимство на жичните камери е надеждността. Не е нужно да се притеснявате за влошаването на Wi-Fi сигнала, тъй като те предават своите записи през жична връзка и не зависят от интернет. Ако искате да наблюдавате своята вила или къща извън града, където интернет връзката е лоша и ненадеждна, то жичните камери са по-правилния вариант за вас. Ако притежавате имот с голяма площ, който искате да наблюдавате, безжичните сигнали не се простират достатъчно далеч и се затрудняват от препядствия като стени, огради и т.н. Жичните камери могат да осигурят по-надежден сигнал. Освен това качеството на видеото ще остане постоянно, докато WI-Fi връзката е променлива.