Висок остава процентът на хората, които не са решили кого ще подкрепят

По-малко от месец преди парламентарните избори: 45 на сто от българите ще отидат до урните.Това сочи проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", проведено сред 1004 душ и направено в периода между 9 и 14 март. Според него всеки четвърти няма да упражни правото си на глас. 

А около 32 процента от хората още не са решили. 83 на сто от тези, които ще гласуват на 4-и април, са решили кого да подкрепят. 17 процента, обаче все още се колебаят.

Пет формации получават сигурно място в следващия парламент, според проучването на електоралните нагласи. Коалицията ГЕРБ-СДС запазва лидерската си позиция с подкрепа от 28.8%. БСП е на втора позиция с около 5 процентни пункта по-надолу. С малка разлика помежду си „Има такъв народ“ и ДПС също се нареждат сред партиите в 45-ото народно събрание. „Демократична България” са пети с 5.9 на сто от гласовете.

 „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО са на самата 4-процентна бариера, което също им дава шанс да заемат някое от креслата в следващия парламент. 

Гласуват ли българите за конкретни личности е другият интересен въпрос в проучването. Цели 45 на сто от респондентите няма да отбележат преференция в бюлетината на 4-и април. 38% обаче ще се възползват от възможността да пренаредят партийната листа, като гласуват с преференция.

Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите парламентарни избори. Проучването е реализирано в периода между 9 и 14 март 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1004 души на възраст 18+.