На протеста се появи и братът на задържания шофьор

Подкрепа за полицаите, арестували дрогиран шофьор без книжка в центъра на Казанлък. Десетки се събраха пред полицейското управление в града тази сутрин.

Хората изразиха подкрепата си към униформените, които бяха отстранени от длъжност, след като се появиха кадри с полицейско насилие след задържането на дрогирания шофьор.

ЕКШЪН В КАЗАНЛЪК: Полицаи биха задържан след гонка (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според местни жители полицаите са спасили града от вероятен тежък инцидент при преследването. На протеста имаше и свидетели на гонката.

„Въпросните полицаи, които са отстранени, с риск за живота си се опитаха да спрат автомобила и благодарение на тях този автомобил беше повреден и по някакъв начин успяха да задържат лицето. Иначе само един Господ знае, ако влезе в централната част с тази скорост, с която минаваше, какво би се случило”, заяви Радослав Христов.

„Това е опит за убийство. Не може да караш с такава скорост, без книжка и дрогиран. Тези момчета са направили всичко възможно, за да спасят гражданите”, коментира Дамян Цанев.

Пред полицията бе и братът на задържания. Той заяви, че е виновен за своите действия, но е против упражненото полицейско насилие.

„Не мисля, че ние сме животни. Ако мислите, че това е правилният начин да се наказват хората, да сложим на центъра една гилотина или там както прецените по варварските си стандарти. Не мисля, че е нормално, никога не е било нормално, не се толерира това. Не мисля, че в 21-ви век някой би го одобрил”, заяви Христо Илиев.

„Мъжът е управлявал автомобила в градската част на населеното място изключително рисково. Безспорно е, че действията на служителите на реда след задържането му са неприемливи и затова срещу тях е образувано дисциплинарно производство за тежко нарушение на служебната дисциплина. Докато то трае, полицаите ще бъдат отстранени от длъжност”, заяви главен инспектор Христо Петров.

Днес прокуратурата повдига обвинения на 25-годишния мъж. За хулиганство и шофиране под въздействие на наркотици, той може да получи до 5 години лишаване от свобода.

Репортер: Георги Манев