Председател на СИК се отказа, машините - с дефекти

Серия от проблеми в една от секциите в плевенското село Буковлък. В местното училище, където ще се проведат изборите в неделя, бяха доставени машините и изборните книжа за гласуване. 

В ОУ „Св. Климент Охридски“ са разположени всички три секции. В една от тях председателят на СИК се отказа да изпълнява длъжността и бе заменен от член. За пръв път и в трите секции в селото ще има машини за гласуване. При една от машините обаче се появи технически проблем.

Центърът на Велико Търново е затворен заради подготовката на вота (ВИДЕО)

Три машини за вота пристигнаха в плевенското село Буковлък с камион, а изборните книжа – с училищен автобус. Полиция охраняваше целия процес. 

Минути по-късно обаче председателят на комисията се отказа. „Дайте нещо да направим – не искам да съм председател. Просто си имам друга работа”, каза Ивайло Атанасов.

Подобна ситуацията се случва за първи път в региона.  „Ще бъде подадено към РИК и ще се реши кой ще бъде на негово място”, заяви Николай Яков - секретар на РИК-Плевен.

Така, вместо отказалия се председател, изборните книжа и машините за вота прие неговият заместник. „Надявам се да няма кой знае какви трудности с приключването на изборния ден”, каза Юлия Блажева – зам.-председател на СИК в Буковлък.

Още преди старта на изборния ден обаче машините внесоха смут – и то в същата 204-а секция в Буковлък. „Отворих я, започнах да я инсталирам и се оказа, че на кабела, който е за батерията – едната му обувка е счупена и липсва. Батерията е важна, защото ако спре токът – ще  може да се работи поне един час на батерия”, заяви Диян Киров, който е техник на машините за вота.

На място има и международни наблюдатели. „Основната цел е да следим дали изборният процес изпълнява българското законодателство”, каза Мехмет Екинджи.

За вота в неделя у нас са изпратени общо 24-ма международни наблюдатели.