Заради пандемията 1000 таксита в София вече не работят

До три пъти се увеличава първоначалната такса на таксиметровите услуги в цялата страна. Какво наложи тази промяна и как това ще се отрази на превозите?

"Корекцията е само за първоначалната такса и първата от девет години. Искането беше за тройно увеличение, но сега е между два и три пъти, като това за София е 84 стотинки", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS инж. Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите водачи.

Той заяви още, че в такситата има определен процент измамници и такива, които не си поддържат колите, но 90% спазват всички правила и предлагат качествена услуга.

Нови цени на таксиметровите услуги

Относно това дали ще има отлив на клиенти след вдигането на цените, председателят на Браншовата организация заяви, че при всяка промяна има отдръпване на клиенти, но след това се следва възстановяване.

За състоянието на бизнеса по време на пандемията инж. Атанасов каза, че кризата се отразява негативно, както на всички, а нощната смяна е останала почти без работа след затварянето на заведенията. Голяма част от такситата са отпаднали, в София това съм 1000 коли.

"Получихме помощ с намаляване на данъка, ще искаме и за следващата година той да бъде намален", допълни той.

Вдигат до три пъти първоначалната такса на такситата

В предаването пред репортера на "Социална мрежа" Десислава Жаблянова директорът на  Главна дирекция "Мерки и измервателни уреди" към Българския институт по метрология Валентин Старев заяви, че преди седмица-две е имало големи опашки при смяна на тарифирането, както и за проверките  на апаратите, които се правят периодично, но са се открили нови проверовъчни пунктове в "Бояна" - София, както и в Ботевград.

Той бе категоричен, че до 29 април трябва да се проверят всички таксиметрови превозвачи.

Специалистът информира, че най-добре и бързо работят в Русе, но там проверките са започнали от февруари, а където има голямо струпване, като в Пловдив и Варна, има пренасочване към по-ненатоварени градове.

"Принудени сме да извършим едногодишна работа в рамките на месец - месец и половина", допълни той.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.