Отломката е била засечена и в небето над Югозападна България

Отломките от китайската ракета „Чанчжън” са изгорели в небето над Малдивските острови в Индийския океан рано тази сутрин. Това съобщава китайската космическа агенция в свое съобщение в социалната мрежа WeChat. В поста не става ясно дали цялата 18-тонна отломка е изгоряла в атмосферата, или все пак част от нея е паднала в океана. Китайците уточняват, че „по-голямата част от ракетата е изгоряла в атмосферата”.

Останки от китайска ракета падат на Земята до дни

След като на 29-и април изведе в орбита модул от бъдеща космическа станция, 18-тонната втора степен на ракетата започна неконтролируемо снижаване към земята. От рано учените успокоиха, че отломките ще паднат с най-голяма вероятност в някой от океаните. Потенциално опасната зона беше между 41.5 градуса северна ширина и също толкова на юг от екватора.

У нас в този периметър попадат най-южните части на страната - районите южно от Сандански, Гоце Делчев, Девин, Смолян, Момчилград, Крумовград и Ивайловград. При едно от последните прелитания около Земята отломката е била засечена в небето над Югозападна България.