Екип на NOVA прекара два часа във въздуха с обучените хора

Разбиха градоносни облаци над Централна и Североизточна България по нов способ – чрез самолети. От тази година методът се прилага експериментално по местата, където няма площадки на Агенцията за борба с градушките.

10 см градушка падна в Доспат и Борино (ВИДЕО)

Повече от месец продължава самолетният способ за борба с градушките. Днес очакванията бяха да има много облаци на една трета от страната - от Плевен до Черно море и от Дунав до Стара планина. Екип на NOVA прекара два часа във въздуха с обучените хора за борба с градушките.

30 милиона декара и много населени места – тази територия пазят от градушки трите самолета, които се включиха по най-новата методика, прилагаща се експериментално у нас. Способът е успешен в Аржентина, а специалисти оттам са у нас, за да обучават наши пилоти и метеоролози. Андрес Кастилио е в страната от месец и е един от най-опитните пилоти на южноамериканската страна.

„Сега патрулираме близо до потенциално опасни облаци. Формирането им в градоносни става много бързо и ние трябва влезем в тях и да ги разбием”, обясни пилотът.

Самолети разбиха градоносни облаци в Балкана

Разбиването става чрез така наречените палки. Системата за този вид борба с градушките е разработена за България от Георги Налбантов.

„По този начин ние може да напръскаме облака и да разбием образувалия се лед на водни капки или най-много до зрънца от ориз”, каза Кастилио.

За един месец у нас Андреас Кастилио е видял каква е разликата в климата и облаците на Аржентина и България.

„Различно е - тук облаците са ниски. Летим на около 3 000 метра, докато в Аржентина, заради Андите, са много по-високи и борбата с тях е по-трудна”, смята Кастилио. 

В СЕЗОНА НА ГРАДУШКИТЕ: Самолети ще разбиват опасните облаци

Пилотите и специалистите в самолета често попадат в екстремни ситуации, сред които - много силна турболенция. След около два часа патрулиране започна формирането на опасен облак и екипът пристъпи към действие.

След двучасово патрулиране идва време за равносметката. С шест палки е разрушен един градоносен облак.Така, екипът може да кацне за презареждане, а в готовност вече е вторият самолет за патрулиране.