От години той продължава делото на предшествениците си

Единствените две църкви в Одрин се стопанисват от отец Александър. От години потомственият българин продължава делото на предшествениците си. Лесно ли обаче се пази християнската вярва в мюсюлманска страна – отговорът потърсиха Владислава Тричкова и операторът Димитър Василев.

Освещават новия златен купол на църквата "Св. Георги" в Одрин

Основите на църквата „Свети Георги” в Одрин са положени още през 80-те години на по-миналия век. През 1951 г. вратите на храма затварят, а сградата постепенно започва да запада.

Филип Чакърък започва ремонт и успява да съживи храма. Междувременно учи на вяра и сина си Александър, който години по-късно завършва Богословския университет в София. Не след  дълго Александър се връща в Одрин, за да продължи делото.

Невероятната история на храма "Св. Георги" в Одрин (ВИДЕО)

Църквата се посещава и от християни, и от мюсюлмани. Пандемията обаче се е отразила и на вярата. Заради суровите мерки в Турция през последните месеци, посетители в храма почти няма.

Подобно е и положението в другата църква в Одрин, която също се стопанисва от Чакърък и семейството му. След няколко години делото му ще поеме неговият син, който ще е трето поколение свещеник и отново ще пази християнската вяра в мюсюлманската страна.