Почивката е осигурена по държавната програма "Отново заедно"

На море или планина с приятелите от училище и то безплатно - така звучи обещаната от държавата ваканция на деца и учители. Програмата "Отново заедно" ще осигури на 30 хиляди ученици по 500 лева за почивка. 

Училищата вече могат да кандидатстват в програмата за летните почивки

Програмата „Отново заедно” вече предизвика редица противоречия. Основното – как ще се избират децата, които да отидат на безплатното море. 

"Опитали сме се да направим примерни критерии, които да се вземат предвид от учителите – например по-дългото време прекарано в елeктронна среда, социални аспекти, здравен статус на децата или оценки. Те могат да се съобразят с тези критерии. И разбира се педагогическият съвет да си изберат и различни критерии", обясни Грета Ганчева от МОН.

"Не знам кой критерий ще използвам. Всички деца са с висок успех. Социалният статус на моите ученици е среден и над среден като финансови възможности. Здравен саттус едва ли бих приложил, защото имам опасение, че може да е дискриминация. По-скоро постижения на учениците и времето в електронна среда", каза директорът на 107- ОУ "Хан Крум" Данко Калапиш.

 

 

И този критерии обаче няма да е достатъчен, казва Калапиш. Защото в училището, на което той е директор, децата, обучавали се най-дълго време онлайн, са повече от 200. Сумата, която се отпуска за дете по програмата е 500 лв за 5 нощувки. 

 

В един от малкото останали ученически лагери на морския бряг в Обзор са свикнали да работят с ученически групи.  Лагерът Чавдар е един от малкото останали ученически лагери в страната. Основната му цел е освен отдих да предложи и редица спортни, културни и туристически активности за учениците - нещо, което като че ли вече изглежда позабравено.

"Идвайки тук, децата не получават просто място, в което да се настанят и да се хранят. Те получават пълноценна програма, разписана по минути, буквално. По време на която, те освен, че се занимават с определен вид дейности - те общуват между тях", заяви Тодор Тодоров, управител на туроператорска фирма за детски лагери.  

МОН ще препоръча критерии за подбор на ученици за безплатна почивка

В лагера вече са в трескава подготовка за посрещането на първите ученици по програмата "Отново заедно", но дори и свикнали с деца, срещат неясноти около новата наредба.

От МОН заявяват, че е възможно програмата „Отново заедно” да не е еднократна и да се реализира и следващата година. Но ако има пари за нея. 

Повече гледайте във видеото.