Повод за реакцията на Ковачева са жалби на граждани, търсещи съдействие

Омбудсманът Диана Ковачева сезира Конституционния съд заради дискриминационна и несправедлива, според нея, разпоредба в Кодекса за социално осигуряване.

Съгласно текста, гражданите, които са се пенсионирали до 1 година по-рано от навършване на възрастта за това и имат изискуемите години трудов стаж, получават пожизнено намалени пенсии, а не само до навършване на възрастта за пенсиониране.

Според Ковачева въпросното законодателно решение противоречи на няколко разпоредби от Конституцията и на нейния преамбюл.

Омбудсманът: Минималният размер на осъвременените пенсии да е над линията на бедност

Повод за реакцията на омбудсмана са жалби на граждани, търсещи съдействие срещу  дискриминационния и несправедлив, по думите им , текст от Кодекса за социално осигуряване, който ги наказвал да получават до живот с 4,8 на сто по-малка пенсия, при положение че имат необходимия осигурителен стаж, но са се пенсионирали с година по-рано.

Според обществения посредник тази разпоредба не допринася за защитата на правото на труд, противоречи на принципа на правовата държава и поставя гражданите, избрали да се пенсионират по-рано в по-неблагоприятно положение спрямо останалите.

Източник: БНР