Това обяви говорителят на ЦИК

В петък, пред входа на източното крило на НС, между 10.00 и 12.00 ч. ще бъде организирано пробно машинно гласуване. Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

Тя коментира и кметските избори в Благоевград и село Ясен.

„На 4 юли, във връзка с частичните местни избори в Община Благоевград и село Ясен, ЦИК взе решение да бъде извършено контролно преброяване и установяване на резултата от контролните разписки в 32 секции. Днес направихме проверка на попълнените протоколи за преброяване на разписките и установихме, че всички резултати от машинното гласуване се припокриват с резултатите от преброяването на контролните разписки от СИК. Това е един много добър резултат от машинния вот”, поясни Матева.

 

 

Само Централната избирателна комисия ще може да решава в коя секция ще се премине от машинно гласуване към хартия, ако възникне проблем с устройството. 

„Съгласно последните изменения на Изборния кодекс, преди да започне гласуването в деня на вота, СИК трябва да разпечата от машината така наречения криптографски идентификатор. В него се съдържа системен хеш код. Екземпляр от този код ще бъде предоставен на всяка секционна избирателна комисия в запечатан плик заедно с изборните книжа. Ако в изборния ден възникнат обстоятелства, които налагат преустановяване на машинното гласуване, СИК трябва да уведоми РИК, която от своя страна уведомява ЦИК”, коментира говорителят на Комисията.

Тя допълни, че изборният ден няма да бъде прекъсван за дезинфекция на помещенията за гласуване.

„Получихме информация, че в някои населени места кметовете дават разпореждания по време на изборния ден да се прекъсва гласуването, за да се извършва дезинфекция. Това е абсолютно забранено. Има издадени указания от здравния министър. В изборния ден дезинфекции ще се извършват успоредно с процеса на гласуване”, заяви Матева.