От социологическата агенция излязоха с изследване за динамиката и структурата на вота

Динамика и структура на вота в изборния ден. От „Галъп" излязоха с данни как се преразпределиха гласовете на тези избори спрямо вота на 4 април.

„Галъп интернешънъл болкан” си сътрудничи с NOVA, БНТ, БНР и България он еър в деня на парламентарните избори. През целия ден в интервали от два часа агенцията подаваше информация за активността, а в посочения от закона час – първи прогнозни данни от „екзит пол“ и „паралелно преброяване“. От „Галъп" заявяват, че са били една от най-точните агенции.

От „Галъп" представят профили и динамика на вота, които да дадат още по-дълбок поглед върху отминалите избори.

ПО ОБЛАСТИ: Кои са големите победители от вота в страната

Къде отидоха гласовете на ГЕРБ от 4 април? 

ГЕРБ загуби около 200 000 гласа спрямо 4 април, отчитат социолозите. Къде отидоха те? Много сериозна част очевидно на 11 юли не гласуваха – може би около 150 000. От тези, които са казали, че на 4 април са гласували за ГЕРБ, и гласуваха и на 11 юли, 84% повтарят вота си. 5% сега са гласували за ИТН (или над 30 000 души), а 3% за ДБ (близо 20 000 души). Останалите са са разпределени към различни партии, сочат данните на  „Галъп".

Откъде дойдоха гласовете на „Има такъв народ“?

Слави Трифонов добави около 100 000 гласа към сметката си от 4 април. 70% от гласовете на ИТН сега идват от хора, които преповтарят вота си от 4 април, общо 10% идват от негласували или гласували „Не подкрепям никого“ на 4 април (или над 60 000), 6% от гласувалите за ИТН днес, през април са гласували за ГЕРБ-СДС, а 5% - за БСП, отчитат още от „Галъп".

Къде отидоха гласовете на БСП? 

На тези избори Българската социалистическа партия загуби над 100 000 гласа в сравнение с вота през април. Една част не са отишли да гласуват на 11 юли. От тези, които са гласували на изборите  сега и твърдят, че са гласували за БСП през април, през юли 84% са преповторили вота. 6% или около 30 000 от гласувалите за БСП преди 2 месеца този път са решили да подадат гласа си за „Има такъв народ“. Останалите гласове на избралите БСП на миналите избори са разпръснати към различни формации, като ако въобще има някакви натрупвания те са най-вече към „Изправи се! Мутри, вън!“ и Ляв съюз за чиста и свята република, сочат още данните на „Галъп".

ПРИ НАД 95% ОБРАБОТЕНИ ПРОТОКОЛИ: ГЕРБ-СДС с крехка преднина пред "Има такъв народ"

Откъде дойдоха гласовете на „Демократична България“? 

Гласовете на 11 юли дойдоха главно от хора, които и на 4 април са гласували отново за ДБ (67% от днешния вот за ДБ). Във вота за ДБ има също сериозен прилив на негласували на 4 април – 8% или над 25 хиляди гласа. 6% от гласоподавателите на ДБ днес през април са гласували за ГЕРБ-СДС (близо 20 000 души), 5% - за ИТН. Останалите гласове идват от други партии без значителни натрупвания за някоя от тях, сочат данните на „Галъп".

Каква беше динамиката на вота през деня? 

В хода на деня натежаха гласовете за формацията на Слави Трифонов. Така се „стопи“ първоначално отчитаната преднина за ГЕРБ, отчитат социолозите. Твърдите електорати „олекнаха“ бързо, което направи съществени размествания. „Има такъв народ“ измести БСП, а ДПС отстъпи четвъртото място на „Демократична България“. Ясно се отличава и динамиката в затваряне на „ножицата“ между ГЕРБ-СДС и ИТН, а в крайна сметка водачеството остава по-скоро символно заради изравнените позиции, заявяват от „Галъп".

На какво вероятно се дължи ниската активност?

Прегледът на демографията на вота показва, че този път по-ниско като относителен дял, е участието на групи със застрашен социален статус като млади, незаети и т.н. Това би могло да е индиректен показател и за по-ниски зависими вотове. Вероятно роля играе и сезонът, предизвестената управленска конфигурация или съпротивата срещу повторение на вота.

„Галъп интернешънъл болкан” си сътрудничи с NOVA, БНТ, БНР и България он еър в деня на парламентарните избори. През целия ден в интервали от два часа агенцията подаваше информация за активността, а в посочения от закона час – първи прогнозни данни от „екзит пол“ и „паралелно преброяване“. От „Галъп" заявяват, че са били една от най-точните агенции.

БЪЛГАРИЯ ИЗБРА НОВИТЕ ДЕПУТАТИ