Трети път избори не е добре, смята икономическият министър

„Надявам се НС да излъчи стабилно правителство. Нагласата ми за оставащите дни е да видим какво можем да свършим още като правителство. Трети път избори обаче не е добре. Важно е да се излъчи стабилно правителство, което да продължи курса на промяна, който заложихме”. Това заяви икономическият министър Кирил Петков в предаването „Здравей, България”.

„Проектите се движат с голяма скорост. Който продължи тези политики, ако продължи със същата скорост, за много малко време, ще има много резултати”, допълни той.  

Първо заседание на 46-ото Народно събрание

Петков каза, че няма нова покана за участие в бъдещото правителство на партията победител.

Служебният министър на икономиката отново заяви, че проектът за строителство на правителствения комплекс в „София Тех Парк” трябва да бъде спрян. По думите му вече са дадени 180 милиона авансово.  

„По-лошо е начинът, по който са дадени. Дадени са на инженеринг. Все едно да ви дам 180 милиона и да ви кажа: „Ако можете проектирайте си го, построете си го и надзора да е ваш”, обясни Петков.

По думите му от „Държавната консолидационна компания” са дадени към „Монтажи” 180 милиона, а от „Монтажи” към външна фирма са дадени авансово 70 милиона.

„Следващата седмица викам тази външна фирма да се разберем как да го спрем и да не загуби държавата много. Самият проект е безумен – да строим небостъргач, който да пълним с държавни служители. Големите пари са се плащали по време на пандемията”, коментира Петков.

Относно Българската банка за развитие, Петков каза: „Два от кредитите, около 100 милиона всеки, са с много ниски лихви дълго време, с огромна главница накрая. Лошата новина е дали тази главница ще видим някога отново. Банката е много ликвидна въпреки тези кредити”.