Децата му били отвлечение от тяхната японска майка

Французинът Венсан Фишо, чийто деца бяха отвлечени през 2018 г. от тяхната японска майка, вече трета седмица е в гладна стачка в Токио. Неговият казус бе споменат по време на среща на френския президент Еманюел Макрон с японския премиер Йошихиде Суга, състояла се вчера. Макрон беше в японската столица за откриването на летните Олимпийски игри, предаде Франс прес.

Президентът не се е видял със самия Фишо по време на визитата си. Но съветници на президентството са се срещнали с него. Фишо е доволен от това, че е станал тема на разговор между Макрон и Суга, но смята, че намесата на френското президентство не е довела до никаква промяна в ситуацията.

От 10 юли французинът, който е на 39 години и е бивш финансист, спазва гладна стачка денонощно, седнал върху постелка за йога на гара близо до олимпийския стадион в Токио. Здравето му започва да се влошава. Преди това той е опитал всичко пред японското правосъдие, за да си върне децата, но това не е дало резултат. Сега се надява, че протестът му ще накара Париж да обяви санкции срещу Япония за неспазване на международните ангажименти в областта на правата на детето.

Принципът за споделено попечителство в случай на раздяла на родителите не съществува в Япония. Така, че отвличането на деца от единия родител е честа и толерирана практика в страната.

През август 2018 г. японската съпруга на Фишо напуснала жилището им с двете им деца, които днес са на 4 и 6 години. Оттогава той не ги е виждал. Живеещият от 15 години в Япония французин се превърна де факто в говорител на много японци, които са в същата ситуация като него. Според местни асоциации 150 000 деца на година са отвличани от единия си родител на архипелага.

В края на миналата година във Франция е започнала процедура срещу съпругата на Фишо заради това, че тя е взела със себе си децата. Фишо и още петима родители от четири различни страни освен това са се оплакали срещу Япония в Съвета за човешките права на ООН през 2019 г.
Но до 2-3 месеца японското правосъдие ще обяви развода на Фишо и след това той няма да има никаква юридическа връзка с двете си деца. Тази безизходица именно го е тласнала към гладната стачка.

Източник: БТА