Вижте какво още каза президентът на КНСБ в студиото на „Здравей, България”

Промените в бюджета, част от които е повишаването на пенсиите, бяха одобрени от Съвета за тристранно сътрудничество вчера. Сметката на финансовия министър Асен Василев е, че до края на годината в хазната ще влязат 2 млрд. лв. повече от предварително заложеното. Затова държавата може да си позволи да похарчи 1,8 млрд. Парите ще бъдат разпределени, както следва: за подготовка за нова COVID вълна – 355 млн. лв., за преизчисляване на пенсиите – 575 млн. лв., за подкрепа на бизнеса – 430 млн. лв.

Властта, работодателите и синдикатите - почти единодушни за актуализацията на бюджета

„Като цяло е добре, че най-накрая има актуализация на бюджета. Заедно с бизнеса искахме да има такава още през март, но никой не ни чу. Исканията ни бяха за здравеопазването, социалните разходи и подкрепа на бизнеса и заетостта и сега няма как да не сме доволни”. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на „Здравей, България”.

„Вариантът за актуализация на пенсиите, който беше подкрепен вчера - през тежестта на всяка година стаж, която хората имат, е най-справедливият. Той ще даде на всички ръст на пенсиите средно с 12,5%”, каза още той.

Социалният министър: Работещите пенсионери няма да получат допълваща помощ

Димитров обясни, че при всяка промяна в пенсиите става въпрос за милиарди: „Всички пенсии са около 11 млрд. 10-процентно увеличение е 1,1 млрд. лв. За голямо съжаление това са възможностите на нашата държава“, каза още той.

„Икономиката се възстановява. Догодина ръстът ще е около 5%. Това означава повече приходи“, категоричен бе президентът на КНСБ.

Целия разговор гледайте във видеото.