Служебният кабинет предложи увеличение на пенсиите от 1 октомври

„Целта е да осигурим по-добро качество на живот за бъдещите пенсионери”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” служебният социален министър Гълъб Донев във връзка с предвиденото увеличение на пенсиите у нас. Това, което предлага служебното правителство, е всички възрастни хора в страната да получават средно с 12,5% по-големи възнаграждения. Минималната пенсия ще бъде увеличена с 13,3%, а социалната - с 14,3 на сто.

Гълъб Донев: Няма да има пенсионер без 12,5% увеличение на пенсията

На въпрос на какви условия трябва да отговорят пенсионерите с най-ниски доходи, за да получат допълващата помощ, Донев заяви: "Това ще стане с декларация, която трябва да подадат в Дирекция "Социално подпомагане". Ще се направи оценка на съвкупността на доходите. Работещите пенсионери няма да могат да получат подобна помощ". 

Министърът поясни, че всички български пенсионери са обхванати от планираното увеличение, за да не се случи така, че някой със средноосигурителен доход да не получи такова. "Това е най-справедливият вариант, защото запазва принципите на социалното осигуряване и отчита приноса на всеки от пенсионерите към социално-осигурителната система. А принос се мери с плащаните вноски върху дохода през целия стаж", обясни Донев.

Предлагат увеличение на пенсиите от 1 октомври (ОБЗОР)

Всички пенсии, които ще бъдат отпуснати след датата на влизане в сила, ще продължат да се изплащат по този модел, уточни министърът. „Така и бъдещите пенсионери ще получат коефицент за тежест за осигурителния стаж - 1,35%", поясни социалният министър.

Целия разговор гледайте във видеото.