Планът на служебната власт е то да бъде средно с 12,5%

Служебният кабинет предложи конкретни параметри, по които да бъде актуализиран държавният бюджет. В държавната хазна ще влязат допълнителни 2 милиарда лева, като вече са разпределени един милиард и 800 милиона. Те са за социални разходи, здраве, мерки за бизнеса и за новите избори за президент.

Една от най-съществените промени е вдигането на пенсиите. От първи октомври се предлага минималният доход за възрастните да скочи от 300 лв. на 340 лв., социалната пенсия за старост - от 158 лв. на 170 лв., а максималната пенсия от 1440 лв. да стане 1500 лв.

Служебният кабинет предлага и специална надбавка за възраст и бедност, така че всички пенсионери под линията на бедност да бъдат извадени от нея.

Планът на служебната власт е от първи октомври пенсиите да скочат средно с 12,5%. „По този начин абсолютно всички български пенсионери ще получат увеличение на пенсиите и добавката от 50 лева ще бъде инкорпорирана трайно в размера на получаваните една или повече пенсии”, заяви служебният министър на социалната политика Гълъб Донев.

Добавката от 50 лв. остава трайно в пенсиите

431 000 са пенсионерите над 65 години, които имат доход под линията на бедност. Затова се предлага и допълнителна надбавка, така че да няма пенсионер с доход под 369 лв., колкото е линията на бедност през тази година. „Съответно от следващата става 413 лв.”, каза още Донев.

„С всички тези мерки, всички пенсионери ще бъдат извадени от бедност”, посочи служебният министър на финансите Асен Василев.

„Това няма да доведе до отпадане от енергийното подпомагане, така че пенсионерите да бъдат спокойни”, заяви Донев.

Както за енергийната помощ, така и за надбавката възрастните трябва да отговарят на определени критерии. „Ще бъдат отчетени дали даден пенсионер работи или не, дали има жилище повече от тристайно и дали има влогове в банки”, обясни служебният министър на социалната политика.

Заложена е актуализация на пенсиите от 1 октомври

Работодателите скочиха срещу увеличението на минималната пенсия. „В края на миналата година беше повишена вече от 250 на 300 лв. Нашата позиция е, че наистина не трябва да има хора под линията на бедност, но пенсиите не са социални помощи”, коментира Добрин Иванов от АИКБ.

Синдикатите обаче предлагат минималният доход за възрастните да стане 370 лв., за да подмине прага на бедност. „Ние категорично считаме, че подходът трябва да бъде друг. Трябва да има минимална пенсия и държа да подчертая, че хората, които получават минимална пенсия, не получават подарък”, каза Ася Гонева от КНСБ.

Дали предложенията ще станат факт, ще стане ясно, след като актуализацията на бюджета бъде гласувана в Народното събрание. На този етап промяната в доходите на пенсионерите не е свързана с повишаване на данъците на работещите.

„В тази актуализация няма нито промяна на данъци, нито промяна на прагове”, заяви Асен Василев.

Кабинетът е провел срещи с пет от парламентарното представените партии, с изключение на ДПС, които са поискали да разгледат промените директно в парламента.