Голям процент от пожарите в страната са поради човешка небрежност

Опасност от пожари има на много места в страната заради високите температури и вятъра, който дава допълнителна мощ на стихиите. В последните дни горяха горски масиви и земеделски площи в Сакар, гори и сметището край Дупница. В ефира на „Здравей, България” президентът на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" Венцислав Станков разкри за какво трябва да внимаваме в горещите дни.

Жълт код за опасни жеги в половин България

„До края на тази седмица и началото на следващата температурите ще се повишат. Това ще рефлектира негативно и вероятността за възникване на пожари е голяма. Апелирам към гражданите да бъдат внимателни, да не използват запалителни средства, да не палят сухи треви и храсти, да не почистват дворовете си по този начин. Това неминуемо води до възпламеняването на големи площи”, каза пожарникарят.

Няколко пожара пламнаха в Благоевградско (ВИДЕО)

Той посочи, че през последните години статистиката показва, че голям процент от възникналите пожари в страната са поради човешка небрежност – изхвърлени фасове, палене на треви. В момента няма пожари, които не са овладени. Има огнища, които продължават да горят, но са локализирани, разкри още Станков.