Термометрите ще показват над 35 градуса

Жълт код за опасно високи температури в половин България днес. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология, живакът ще скочи над 35 градуса в 16 области у нас. Утре жълт код е обявен за цялата страна.

Термометрите скачат към 40°

В София, общината за пореден път организира  раздаване на безплатна минерална вода. На няколко ключови места в 13:00 часа  ще се осигурява вода за гражданите. Пунктовете ще са разположени на пл. „Орлов мост" при езерото „Ариана", на площад „Св. Неделя" и при пилоните на НДК. Инициативата ще продължи до 1 август. За същия период от време фирмите, ангажирани с миенето на улиците, ще оросяват столичните булеварди. Това също ще започва в 13 часа.

На този фон нараства и опасността от пожари. В Хасковско вече има издадена и заповед за забрана на земеделските дейности в определени часове от денонощието.

За днес, според индекса за пожароопасност, Централна Северна и Централна Южна България са в опасност от горски и полски пожари. За следващите дни обаче в цялата страна, с изключение на планините,  опасността ще е изключително висока.

ОПАСНОСТ ОТ ПОЖАРИ: За какво трябва да внимаваме

Огнеборците предупреждават по никакъв повод да не се пали огън на открито, както и да се действа внимателно с всички дейности, които могат да доведат до запалване на искра. Само една искра е нужна в сухото и горещо време, за да се стигне до големите пожари от последните дни в Хасковско, припомнят пожарникарите.

„Всичко е изсъхнало и възникне ли най-малко запалване, прераства в голям пожар. Имаме два големи пожара от предната седмица. По първоначални данни са възникнали от почистване на пасища. Предизвикалите ги са задържани. Ако някой предизвика пожар, му се налага глоба. Хората трябва да знаят, че времето е много опасно. По никакъв начин да не си позволяват да горят сухи отпадъци, да хвърлят незагасени цигари и да правят зимнина на обезопасени места”, обясни Митко Чакалов - началник на РС ПБЗН-Хасково.

Няколко пожара пламнаха в Благоевградско (ВИДЕО)

До 500 лв. стига глобата за физически лица, които причиняват пожари на открито. Вече има наложени няколко такива санкции в Хасковска област през последните дни. Няколко хиляди лева пък е глобата за фирми, ако се установи, че те са предизвикали пожара. Такива бяха случаите в Сакар.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.