Тя го обвинява в шпионаж

Бивша любовница на абдикиралия испански крал Хуан Карлос е завела дело в британски съд, като го обвинява, че я шпионира, съобщи Асошиейтед прес.

PR компанията, която представлява Корина Ларсен, бизнесдама, свързвана дълго време с бившия крал на Испания, потвърди, че тя е поискала от британски съд да издаде ограничителна заповед срещу Хуан Карлос и да й бъдат присъдени компенсации за вреди от неговото поведение.

Адвокатът на бившия монарх досега не е отговорил на запитване от Асошиейтед прес по казуса, но неведнъж е отстоявал невинността на Хуан Карлос във финансовия скандал, предизвикал подозренията на следователи в Швейцария и Испания.

Бившият крал на Испания Хуан Карлос напуска страната заради скандал

Швейцарската прокуратура разследва трансферите на няколко милиона евро, дадени на Хуан Карлос от покойния саудитски крал Абдула. Бившият испански монарх по-късно прехвърля част от сумата на Ларсен, която живее в Лондон и според разследващите това е опит парите да бъдат укрити от властите. Изглежда, че нежеланието на Ларсен да върне парите на Хуан Карлос е в причина за настоящия им конфликт, който стига до съда.

Хуан Карлос, който е на 83 години, абдикира от престола в полза на сина си Фелипе Шести през 2014 г. Репутацията му на водач на прехода на Испания към демокрация след диктатурата на ген.Франко бе помрачена от този и други скандали.

Крал Хуан Карлос отива в изгнание заради корупция

Миналия август той напусна Испания и се установи временно в Обединените арабски емирства, след като испански следователи започнаха разследване дали не е получавал подкупи във връзка с договор в Саудитска Арабия ,спечелен от испански консорциум.

Източник: БТА