Това би помогнало за предотвратяване на развитието на болестта убиец

Австралийски изследователи направиха новаторско откритие за вероятната причина за болестта на Алцхаймер, което би могло да помогне за предотвратяване на развитието на болестта убиец.

Изследователи от университета Къртин в Пърт установиха, че токсичните мастни протеини, които изтичат от кръвния поток в мозъка, са вероятната причина за болестта на Алцхаймер, съобщи "Greek City Times".

Професор Джон Мамо, водещ изследовател и директор в изследователския институт за здравни иновации в Къртин, съобщи за направеното откритие.

"Въпреки че се знаеше, че основната характеристика на хората, живеещи с болестта на Алцхаймер, е натрупването на токсични протеинови отлагания в мозъка, досега не беше ясно откъде произхожда или защо се отлага в мозъка", каза той.

Учени търсят връзка между COVID-19 и Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер прогресивно унищожава паметта и мисленето на човек и в крайна сметка способността да изпълнява прости задачи.

Това е първият път, когато изследвания показват токсични протеинови форми извън мозъка.

Председателят на Асоциацията на болестите, свързани с Алцхаимер за Западна Австралия професор Уорън Хардинг каза, че констатациите могат да имат огромно глобално въздействие върху милиони хора, живеещи с разстройството. 

Източник: БГНЕС