Тя е с антитела от лами и камили

Терапия за COVID-19 с антитела от лама показа "значителен потенциал" при първоначални тестове, съобщава Би Би Си. Лечението е с нанотела, малки и опростени версии на антитела, произвеждани от лами и камили в отговор на инфекция.

Вирусолог: Вариантът Мю е по-заразен от всички останали

Според учените, след като терапията бъде тествана върху хора, тя може да се прилага като назален спрей за лечение и профилактика на инфекцията от коронавирус.

Проф. Джеймс Нейсмит, директор на Институт "Розалинд Франклин" в Оксфоршър и ръководител на изследването, обясни, че заразени с COVID-19 гризачи, на които е приложен спреят с нанотела, са се възстановили напълно за шест дни.

Досега са правени изпитания само в лаборатория върху животни, но според здравните власти в Англия тази терапия е "един от най-ефикасните неутрализиращи агенти на SARS-CoV-2", подлагани на тестове. Ефективността е свързана със силата на свързване на нанотелата с вируса.

Колко опасен е новият вариант МЮ? (ВИДЕО)

Резултатите от изследването на публикувани в сп."Нейчър комюникейшънс". Проф. Нейсмит и екипът му са убедени, че независимо от резултатите от ваксините, в бъдеще ще е изключително важно светът да разполага с ефективно лечение на инфекцията от новия коронавирус.
В края на август изследователи от VIB-UGent Център за медицинска биотехнология в Гент, Белгия, съобщиха, че антитела, извлечени от лама, са успели да ограничат силата на коронавирусната инфекция, причинена включително и от разновидностите на новия коронавирус, при лабораторни тестове.

Проф. Христова: Очакваме в следващите седмици плавно покачване на случаите на COVID-19

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА