Легендарният боксьор почина през 2016 г. на 74 години

Скица, нарисувана с флумастер от Мохамед Али, беше продадена за над 425 000 долара на търг в Ню Йорк, на който бяха предложени негови малко известни произведения на изкуството, предаде Ройтерс.

Някои от творбите на покойната легенда на бокса надхвърлиха многократно предварителните оценки. Скицата, наречена "Жили като пчела", нарисувана върху хартия през 1978 г., предизвика най-голям интерес сред предложените повече от 20 картини, рисунки и скици на бившия шампион в тежка категория, отразяващи интереса му към религията, социалното правосъдие и собствената му кариера. Предварителната оценка на скицата беше между 40 000 и 60 000 долара. Легендарният Мохамед Али използва фразата, за да опише стила си на боксиране.

На търга, организиран от аукционна къща "Бонамс", бяха продадени 26 произведения на изкуството на Али за обща сума от 945 524 долара - три пъти по-висока от очакванията.
Новият собственик на скицата "Жили като пчела" е британски колекционер на принадлежности на Мохамед Али.

За страстта на Али към изкуството се знае малко. Известно е, че той е обичал да прави скици като начин за разпускане след мач или тренировка.

Картина в червено, бяло и синьо върху платно от 1979 г., с думите "Обичам те Америка", беше продадена за 150 000 долара. За скица с химикалка от 1967 г., сравняваща исляма с християнството, бяха платени 24 000 долара.

Бившият световен шампион в тежка категория приема исляма през 1964 г., след като за първи път печели титлата с името Касиус Клей. Легендарният боксьор почина през 2016 г. на 74 години след продължителна битка с болестта на Паркинсон. Предложените на търга картини и рисунки са от колекцията на Родни Хилтън Браун, който е работил с Мохамед Али върху неговото изкуство.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА