Те работят по "рамкови принципи", които трябва да бъдат публикувани до два месеца

Талибаните обещаха скоро да позволят на момичетата в Афганистан да посещават средни училища. Заместник изпълнителният директор на УНИЦЕФ Омар Абди, който посети Кабул миналата седмица, заяви това пред репортери в централата на ООН, предава TACC.

Вече 4 седмици талибаните обещават да позволят на момичетата да се върнат в училище.

Европа и САЩ ще дадат пари на Афганистан

Абди каза, че назначеният от талибаните министър на образованието го e уверил, че талибаните работят по "рамкови принципи", за да позволят на всички момичета да продължат образованието си след шести клас, които трябва да бъдат публикувани в рамките на един до два месеца.

Талибаните забраниха музика на живо и алкохол по време на сватби

По време на управлението в Афганистан от 1996 до 2001 година ислямисткото движение предизвика критиките на международната общност, след като забрани на жените и момичетата да работят и да се образоват.

Сега талибаните казват, че това ще се случи, когато бъде гарантирана сигурността на момичетата и стриктната полова сегрегация.

На момичетата беше позволено да посещават само основно училище, едва в пет провинции те имат право и на гимназиално образование.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БНР