По новия препарат работят същите специалисти, които стоят зад ваксината на AstraZeneca

Учени от Оксфордския университет са започнали работа по модификация на ваксината им срещу COVID-19 с цел да я направят по-ефективна срещу варианта Делта, съобщава The Independent. Новината идва на фона на статистиката, която показа, че броят на починалите от коронавируса в Обединото кралство е достигнал рекордни нива от март насам. По новия препарат работят членовете на екипа на професор Сара Гилбърт същите учени, които стоят зад ваксината на AstraZeneca, която бе пусната за първи път през януари.

Случаите на варианта Делта отново се увеличават в Обединеното кралство. Около 49 156 души са дали положителен тест за коронавирус в понеделник, което представлява увеличение от 22% на седмична база и най-високото ниво от края на локдауна в страната. Увеличаването на разпространението идва на фона на намаляващите нива на защита сред по-възрастните възрастови групи.

Инфекционист: Делта вариантът е по-заразен, но не и по-смъртоносен

Източник от Оксфорд заяви, че работата на учените в разработването на новата ваксина е на много начален етап, но настоя, че няма да е трудно да се направят необходимите модификации, като се има предвид естеството на технологията зад ваксината.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: Фокус