Щамът е засечен първоначално във Великобритания

В Русия са открити единични случаи на новия вариант на коронавируса AY.4.2 - разновидност на варианта Делта. Това съобщи днес пред журналисти Камил Хафизов, ръководител на научна група в Централния научноизследователски институт по епидемиология към федералната агенция Роспотребнадзор, предаде ТАСС.

Вариантът AY.4.2, открит първоначално във Великобритания, според британски учени е един от 45-те подвида на варианта Делта. Според Франсоа Балу, директор на института по генетика към Лондонския университетски колеж, новата разновидност е по-заразна и може да се разпространява с 10-15 процента по-бързо от Делта.

Вариантът "Делта" открит при 100% от новозаразените

Вариантът AY.4.2 може постепенно да започне да измества "старата" Делта, но това едва ли ще стане също тъй стремително, както самата Делта измести преди време останалите варианти, коментира Хафизов.

"Откриването на нова разновидност, разбира се, е важно да се наблюдава, но това не означава, че става дума за следващия вариант, който ще измести Делта", каза по-рано авторитетният британски учен Андрю Полард. Той е ръководител на научната група по изследване на ваксините в Оксфордския университет.

Учени: Делта вариантът на COVID-19 не разболява по-тежко децата

Един носител на новия подвариант може да зарази 9 души наведнъж. Освен това симптомите на болестта се появяват по-бързо, посочиха руски експерти. Повече болни, отколкото в случая с предишни варианти, развиват средно тежка, тежка и крайно тежка форма на КОВИД-19. Боледуват вече и деца, отбеляза Андрей Малявин, главен извънщатен пулмолог за Централния федерален окръг към руското здравно министерство.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.