Повече от 200 000 души загинаха от вълната на коронавируса в страната от средата на април до средата на юни

В четвъртък в Индия беше поставена милиардната доза ваксина срещу COVID-19, докато страната си проправя път към възстановяване след опустошителния скок на случаите, довел здравната система до колапс.

Премиерът Нарендра Моди приветства постижението като триумф на индийската наука.

Според правителствени данни около три четвърти от пълнолетните в страната с население 1,3 млрд. души са си направили по една инжекция, а 30 % са напълно ваксинирани.

Но стотици милиони индийци на възраст под 18 години, които съставляват около 40 процента от населението, не са си направили нито една ваксина.

Повече от 200 000 души загинаха в опустошителната вълна на коронавируса от средата на април до средата на юни. Стотици хиляди хора бяха поразени от Делта варианта, а много болници и крематориуми бяха претоварени.

Вашингтон разреши допълнителни трети дози от ваксините на Moderna и Johnson&Johnson

Оттогава случаите рязко намаляват. Всеки ден се съобщава за по-малко от 20 000 заразени и голяма част от социалната активност е възобновена.

Мумбай, един от най-засегнатите градове, наскоро отчете нула смъртни случая от коронавирус за един ден за първи път от началото на пандемията.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС