В нея ще има 20 жилищни комплекса, в които се очаква да живеят 6.5 милиона души

Инженерното подразделение на Министерството на отбраната на Египет, което изпълнява мащабните правителствени проекти в страната, обяви конкурс за име, мото и лого на Новата административна столица, съобщи в. "Ал Ахрам". Всички египетски граждани могат да участват чрез специална интернет страница, като крайният срок е 18 ноември. Подадените предложения ще бъдат прегледани и оценени от комисия от експерти и представители на интелектуалния елит.

Невиждано шествие на мумии по улиците на Кайро (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Визуалната идентичност" на Новата административна столица трябва да "отразява визията на държавата за създаване на нови "умни" градове и напредък на обществото чрез наука, изкуство, иновация, устойчиво развитие и модерни технологии", се посочва в обявата за конкурса.

Плановете са до края на годината в новия град, който се изгражда от 2015 година върху 700 квадратни километра на 45 километра източно от Кайро, да се преместят десетки хиляди държавни служители.

Два нови музея посрещат пътниците на летището в Кайро (СНИМКИ)

В административната столица ще има двадесет жилищни комплекса, в които се очаква да живеят 6.5 милиона души. Тя ще разполага с летище и електрически влак, а общата дължина на уличната мрежа ще е 650 километра. Планирани са 1250 джамии и църкви, конгресен център с капацитет 5000 души, близо 2000 училища и университети, над 600 медицински заведения, както и един от най-големите паркове в света.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА