Синдикатите настояват за ускорен ръст на заплатите с 12.5%

Тревожен ръст на цените на основните храни и горивата, отчитат в свое проучване от КНСБ. На годишна база цената на олиото е скочила с 43%. Основни плодове и зеленчуци са поскъпнали с 20%. С 10% са се увеличили брашното и картофите, 8% е скокът при яйцата, а при млечните продукти около 3 %. На годишна база поскъпва и най-ценното на българската трапеза-  хлябът, с над 5%.

Обявиха колко е средният осигурителен доход на работещите

Ръст има и при горивата. Проучването на синдикатите показва 30% скок в цената на бензина и дизела и над 50% на пропан-бутана.

Според синдикатите скокът в цените се усеща най-силно при най-бедните домакинства. За това настояват за увеличение и по-широк обхват на социалните помощи . Освен това предлагат скок на минималната заплата още от 1 ноември тази година от 650 на 700 лв., а от първи януари да достигне 764 лв.  Работодателите от своя страна се обявиха категорично против.

Ще поскъпват ли още горивата?



"Нашите очаквания са за двуцифрено нарастване на цените на топлоенергията от 1 януари 2022 г. за битовите потребители. Затова настояваме за преразглеждане на механизмите на целевата помощ за отопление. Близо 2,3 млн. българи очакваме тази зима да ограничат разходите си за отопление поради недостиг на средства", заяви синдикалният лидер Пламен Димитров.

Недостиг на дърва и пелети преди отоплителния сезон

За да се компенсира поскъпването, КНСБ настоява за ускорен ръст на заплатите с 12.5%. Средногодишният ръст на минималната работна заплата следва да е 17.5%, което ще осигури постигането на съотношение между минималната и средната работна заплата от 50% към 2025 г., посочват синдикатите. Те искат още от 1 ноември 2021 г. размерът на минималната заплата да бъде увеличен на 700 лв., а от 1 януари 2022 г. - на 764 лв.

От синдиката настояват за защита на доходите на уязвимите домакинства, включително на безработните с минимално обезщетение да се изплати допълнителен бонус от 120 лв. за последните три месеца на годината.

Също така КНСБ искат от 1 декември да се прилага официалната линия на бедност в размер от 460 лв. и през нея да се изчислят всички плащания за социално подпомагане на уязвимите групи.

„Това са стоки от първа необходимост, които потребителите, особено хората с ниски доходи, най-много купуват. Така, че тяхната реална покупателна способност намалява.  Не само бизнесът ще има проблеми в момента от настоящата ситуация. За съжаление българинът продължава да обеднява, полагайки честен труд”, смята Любослав Костов.

„Когато имаме четворен ръст на електроенергията, спад на приходите от продажби, когато имаме затруднение от пандемията, за много от бизнесите такова едно повишение на работна заплата и минимални осигурителни прагове и разходи за осигурителни вноски може да се окаже капката, която ще прелее чашата и да доведе до фалит малки и микро предприятия”, посочи Добрин Иванов от АИКБ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.