Коментар на Тодор Капитанов и бившият социален министър Иван Нейков

Работодателите са длъжни да плащат тестовете на служителите си. Такова мнение изразиха в ефира на „Здравей, България” експертът по трудово право към КНСБ Тодор Капитанов и бившият социален министър Иван Нейков.

Математик: Има опасност до седмица капацитетът на болниците да бъде запълнен

„Една от най-важните отговорности на работодателя е да осигури безопасни условия на труд. В този смисъл той е отговорен за условията, при които работи работникът, макар че законодателството ни не е създавано в условията на пандемия. Много от работодателите са длъжни периодично да извършват профилактични прегледи на работещите. Затова нямаме причина да кажем, че тестът за коронавирус е различен от това”, каза Иван Нейков.

ОТНОВО РЕКОРД: Близо 7000 нови случая на COVID-19 у нас

„Когато законът изисква от работодателите да се правят такива тестове, тяхно задължение е да го заплащат. В заповедта на министъра трябва да се упомене кой заплаща тестовете. Вече имаме сигнали за това, че даден работодател предварително удържа от заплатата на служителите за антигенни тестове. Това се случва в МБАЛ Шумен”, коментира Тодор Капитанов. По думите му хората в България масово ходят болни на работа.

Обясниха кога ще се въведе локдаун в България

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.